top of page
The OrangeGuru
Talks
Interview 21/3/2017 Nieuws BV - NPO Nieuws BV
00:00 / 00:00
The OrangeGuru oprichter Peter de Bruijn werkte als directeur voor een Nederlandse organisatie in India. Nadat hij in maart 2014 weigerde in te gaan op een afpersing door een 36 jarige Indiase vrouw die dreigde met een valse aanklacht van een vermeende verbroken huwelijksbelofte, werd hij op 9 september 2014 op basis van deze aanklacht ten onrechte opgepakt door de Indiase politie. Een in westerse ogen rare aanklacht, maar in India een zeer serieuze aanklacht omdat dit vanwege diverse loopholes in de Indiase wetten door lokale rechtbanken soms gelijkgesteld wordt aan verkrachting. Geen verkrachting zoals te vinden in een woordenboek, maar een puur technische uitleg. In India zijn rechtzaken zeer bureaucratische processen van tientallen jaren waardoor dreiging met een dergelijke aanklacht een veel gebruikt middel in India is om geld los te krijgen. De Indiase vrouw bleek geen beginner en wist goed hoe alle wetten te misbruiken. Al sinds 2009 perst de vrouw aantoonbaar diverse mannen af en lopen er tientallen valse aanklachten tegen diverse personen waarbij voor miljoenen euros wordt verwacht als "compensatie".
Peter de Bruijn liet zich niet afpersen.
De Indiase politie dacht een graantje mee te kunnen pikken en hield de valse aanklacht en het verzoek van de indiener om deze valse aanklacht op het politiebureau te "schikken" niet tegen. Als Peter de Bruijn zou ingaan op de "schikking" dan zou hij snel naar huis kunnen. Ook op het politiebureau weigerde Peter de Bruijn zich over te geven aan afpersing en intimidatie en zo belandde hij 20 dagen in een Indiase cel met moordenaars, verkrachters, oplichters, terroristen en pedofielen. Nadat hij op borgtocht vrijkwam kreeg hij landarrest. Hij mocht niet meer werken, geen woonruimte huren, had geen officiële verblijfsstatus en mocht zolang het "onderzoek" duurde India niet verlaten. Een onderzoek kwam er nooit en er was niemand die Peter echt kon helpen. Om de arrestatie van Peter de Bruijn te "rechtvaardigen" werden door de Indiase politie diverse geschreven getuigenverklaringen vervalst. Een jaar later onder ede gaven alle betrokken getuigen aan nooit een verklaring te hebben afgelegd en de aantijgingen niet te ondersteunen. Dat weerhield de bureaucratische stroperige machine van juridisch terrorisme niet om te stoppen en het was wachten op sepot van de zaak. Tot die tijd zat Peter de Bruijn gevangen in India. Tijdens de langlopende procedures werd op 7 oktober 2015 door de Indiase rechtbank officieel vastgesteld dat de verklaringen van de afperser over de vermeende verbroken huwelijksbelofte tegenstrijdig, gelogen en niet correct waren. Op verzoek van de openbaar aanklager werd de afperser "hostile" verklaard door de indiase rechtbank. Inhoudelijk was de zaak daarmee over, maar pas na 2,5 jaar landarrest, op 4 maart 2017, kon Peter de Bruijn India verlaten.
Vastzitten in een gevangenis of in een vreemd land zonder rechten is een ervaring die niemand in de koude kleren gaat zitten en is voor gelukkig weinig mensen een ervaring. Vastzitten in een fase in je leven of bijvoorbeeld in een baan, relatie of iets anders wat je belet te kunnen doen wat je wil en om gelukkig te zijn, overkomt echter iedereen weleens. Dit is vaak het meest belangrijke moment om aan de slag te gaan met jouw eigen talenten en kansen. Welke keuzes maak je om niet vast te roesten in een ogenschijnlijk uitzichtloze situatie?
Wil je daar eens over praten? Individueel, tijdens een lezing of in combinatie met een assessment op maat?
Peter de Bruijn heeft gedegen ervaring als gevangene, maar gelukkig ook jarenlange succesvolle ervaring als beroepsmatige assessor en coach bij een internationaal management consultancy bureau. Ben je een directielid, senior manager of DGA en zit je vast in jouw ambities? Peter heeft als directeur en senior manager diverse succesvolle doorstarts op zijn naam.
Neem rechtstreeks contact op met Peter de Bruijn via onderstaande mogelijkheid.
bottom of page